PAC 3. 

Cultura digital participativa. El cas de Star Trek.

Star Trek és un dels exemples més prolífics en el que es refereix a la cultura de la convergència. No tan sols perquè al llarg de més de quatre dècades ha anat produint continguts en una gran varietat de plataformes, sinó també per la paradigmàtica participació de la seva nombrosa legió de seguidors, també anomenats trekkies.
De fet, el propi Jenkins n’ha tractat el tema en alguns dels seus assajos, recopilats als llibres com a “Textual Pochers” (1992) , “Science Fiction Audiences: Watching Doctor Who and Star Trek” (1995) i també a “Fans, Bloggers, and Gamers: Exploring Participatory Culture” (2006). Alguns dels seus assajos sobre el tema són disponibles a la xarxa, encara que per la realització d’aquest treball he treballat sobre la meva experiència personal com a fan declarat de la franquícia.

Les plataformes mediàtiques en que es produeixen i consumeixen els continguts presenten una gran varietat. En primer lloc, cal recordar que Star Trek va començar a l’any 1966 com una sèrie de televisió de ciència-ficció. El seu tractament de les qüestions contemporànies de la societat del seu temps, en un context futurista, en lloc de merament repetir la fórmula més ingènua que s’havia vist fins aleshores, li va fer guanyar un public fidel i entusiasta. Després de cancel·lar-se la emissió de la sèrie original, en van seguir pel·lícules (onze fins al moment actual, amb una propera estrena prevista per l’any que ve), una sèrie de dibuixos animats i quatre sèries de televisió més, emeses des de l’any 1987 fins al 2005.La oferta de llibres que fan referència a l’univers de Star Trek és immensa. No tan sols trobam literatura de ficció sobre els temes i esdeveniments que tenen lloc a les sèries i pel·lícules originals, sinó que també s’han publicat nombroses novel·les que amplien les aventures dels personatges ja coneguts. Encara que el món de la ficció literària no s’acaba aquí, ja que també, i dins el que s’ha convingut en anomenar l’univers expandit hi ha tot un seguit d’obres que tenen lloc en èpoques i llocs diferents als que han tractat les sèries de TV i pel·lícules. Un tret característic de la bona ciència-ficció és que els avanços científics i socials que retraten formen part substancial, i no accidental, del contingut i de la trama. És per això, que no tan sols trobam literatura de ficció sinó també assajos filosòfics, detallades descripcions tècniques i manuals de funcionament, enciclopèdies, cartes estelars, diccionaris i cursos d’alguns dels idiomes que parlen alguns dels seus personatges (Klingon)… i fins i tot, s’han publicat les “guies espirituals” a les que fan referència alguns personatges en el transcurs de les seves aventures.

El món del còmic també ha tengut la seva importància en quant a plataforma de distribució de continguts. A la web http://www.startrekcomics.info/ hi trobam una detallada relació de tots els publicats en les diferents èpoques. També es va publicar fa uns anys una antologia amb gran part de tot aquest material en format pdf i suport DVD-ROM.
Existeixen també revistes especialitzades en la temàtica trekkie, com Star Trek, the official magazine i també revistes fetes per els mateixos fans i anomenades fanzines. Fanlore és una web on es recullen molts d’exemples de publicacions escrites entre moltes altres activitats realitzades pels seguidors.

És més correcte fer servir la categoria de jocs d’ordinador i no la de videojocs perquè alguns dels primers jocs que varen tenir Star Trek com el seu tema principal són anteriors a la arribada dels gràfics als ordinadors domèstics i es juguen purament en mode text. Apple Trek, que data de l’any 1971, és considerat com un dels primers vincles entre la subcultura Star Trek, popular entre els experts en ordinadors i programadors, i una demostració de les possibilitats de la informàtica d’aquell temps. Després, una llista de més de seixanta títols n’han fet la franquícia més adaptada al món de l’entreteniment digital. Entre els formats de videojoc als que s’ha portat l’univers Star Trek destaquen l’arcade, el videojoc d’ordinador, el de consola, dispositius mòbils i fins i tot, el venerable hand-held.
La influència cultural de Star Trek també s’estén als jocs de rol en les seves diverses variants; de taula, per fòrum i xat, etc. A l’any 2008 es va presentar Star Trek Online: un MMORPG (joc de rol online massiu multi-jugador). En aquests moments és gratuït, encara que els jugadors poden realitzar pagaments per gaudir d’avantatges en el transcurs del joc.

També és exemplar la presència a Internet: no tans sols existeixen nombrosos blogs realitzats per fans, a la web també podem trobar wikis que aquests fan servir per complementar la experiència mediàtica convencional, recaptant tota la informació sobre personatges, races, planetes, naus, dispositius tecnològics, etc… Entre aquestes wikis, destaquen Memory Alpha, i especialment Star Trek Expanded Universe que recull informació sobre els projectes creats per els fans. En aquest punt ja queda força demostrada la rellevància de la activitat dels fans en la evolució de l’objecte mediàtic. Entre les tres grans categories que recopila aquest lloc web trobem Ficció, Jocs de Rol i Produccions.
Però la presencia a Internet no es limita a la web, també podem escoltar una gran varietat de podcasts o veure a Youtube les millors produccions visuals realitzades per fans. En aquest darrer exemple trobam les “reconstruccions” fetes a partir de material original a l’estil dels resums políticament incorrectes fets al canal StarTrekAbridged que amb un doblatge irònic posen en evidència algunes de les qüestions fonamentals de la sèrie original.La presència estàndard als Social Media també està garantida, com no podia ser d’altre manera. A Facebook, per exemple, la plana oficial té més de dos milions de seguidors, encara que en aquest cas hauríem d’afegir un seguit de grups, events i aplicacions. A Twitter, alguns dels actors de la sèrie dels 80 són coneguts per la seva participació i gran nombre de seguidors, així com per la elevada interacció d’aquests darrers. Aquestes xarxes han servit per dinamitzar encara més les activitats del col·lectiu de seguidors, facilitant la viralitat de les seves creacions.

Un dels trets de la propagació de determinades unitats culturals mínimes, també anomenades memes, és també la seva capacitat per ser transmesos de forma massiva per un gran nombre d’usuaris. Normalment, aquests memes tracten sobre temes senzills, amb els quals tothom es pugui sentir identificat ràpidament i, preferiblement, amb un to irònic o divertit. Els seguidors de Star Trek han creat i difós algunes d’aquestes unitats culturals i han arrelat més enllà de l’entorn on es varen crear. És notablement coneguda a la xarxa la imatge del capità Pickard amb la mà al front, realitzant el gest que es coneix com a facepalm, i que els internautes fan servir cada vegada que volen indicar la absurditat o vergonya aliena que senten per una opinió o un fet expressats en una conversa a fòrums, xats o xarxes socials.

La franquícia creada per Gene Roddenberry és propietat de Paramount Pictures pel que fa a les pel·lícules i la distribució de DVD’s, encara que la resta de drets van passar a ser propietat de CBS quan aquesta es va fer amb la divisió de TV de Paramount quan aquesta es va deslligar de la seva matriu, Viacom. En el model de franquícia no és una sola empresa la que gestiona els productes sinó que es realitzen acords puntuals amb productores cinematogràfiques, de videojocs, o canals de televisió. Ocasionalment, també els membres de l’equip original d’alguna sèrie de televisió participen en la elaboració de manuals tècnics, il·lustracions i altres productes derivats i sempre amb el suport i prèvia aprovació de Paramount. Inicialment, el paper d’aquesta companyia era d’una certa indiferència, però la iniciativa constant dels fans va fer evident que una interacció amb aquests podria donar resultats comercials positius. És força probable que la vehemència amb que els seguidors varen protestar quan es va cancel·lar la emissió de la sèrie original fos la llavor que donàs impuls a la realització de les pel·lícules que s’han fet fins ara, arribant ja a un total d’onze i amb una propera estrena per l’any que ve.

Podem diferenciar dos tipus de fans per el que fa a la seva interacció amb els productes culturals paral·lels. D’una banda, trobam l’usuari passiu, que cerca qualsevol tipus de recurs addicional que pugui trobar sense importar-ne si és oficial o no. Aquest tipus d’usuari acaba trobant a la xarxa tot un seguit de productes mediàtics que completen la seva experiència. Així i tot, no podem dir que es tracti d’una passivitat absoluta, ja que la participació en alguns d’aquests productes pot ser interactiva i requerir un gran esforç de participació. D’una altra banda, es troben els usuaris amb participació activa, que col·laboren creant nous continguts o ordenant i classificant la enorme quantitat d’informació disponible. Aquests darrers tipus d’usuari han provat ser un actiu d’importància cabdal en la evolució de la franquícia i del seu èxit comercial.Tot i així, en dues ocasions (1995, 2005) Viacom ha demostrat no comprendre les possibilitats d’aquesta participació activa dels fans. Amb el que es coneix com la campanya Viacom, aquesta organització va enviar cartes de “cessació i desestimació” als club de fans quan considerava que els seus interessos havien estat perjudicats. Això va dur al tancament de moltes activitats semi-professionals en les que fins i tot es contractaven actors de les sèries originals per participar a convencions, etc. En aquests moments, sembla que la actitud ha canviat i, encara que Paramount no ha realitzat cap afirmació oficial al respecte, el consens sembla establert en que les produccions dels fans no tenguin en cap moment un afany de lucre, mantinguin un perfil relativament baix i sempre especifiquin que el dret de còpia és propietat de Viacom/Paramount. La darrera “gran producció” feta pels fans coneguda pel nom de Star Trek: Phase II és una sèrie de capítols que sembla complir aquests requisits, i és adient citar com s’auto-defineix el seu equip creador:

“Som un grup de fans que s’ha reunit amb el seu amor compartit per la era clàssica de Star Trek amb el propòsit de passar-s’ho bé fent nous episodis. L’objectiu de Star Trek New Voyages: Phase II és donar suport i promoure la franquícia Star Trek de CBS/Paramount proporcionant als fans una manera activa de continuar el seu interès en el Star Trek clàssic. “

Leave a Reply