Assignatura: Mitjans Interactius

Diuen que cadascú conta la festa segons com li ha anat en ella. D’aquesta assignatura he llegit que és feixuga, que els materials són massa curts, que es demana massa feina… i en part, tot és una mica cert, però no fa justícia a la realitat completa. És cert que es demana una certa extensió en les pràctiques i escriure sis o set mil paraules requereix un esforç considerable per uns estudis que no són exactament d’Humanitats. Alguns entenen aquest repte com una invitació a escriure i escriure sense cap ni peus, “filosofant” sense dir res; i el fet que algunes d’aquestes persones aprovin les pràctiques (els consultors són, moltes vegades, massa generosos) pot fins i tot reforçar aquesta falsa concepció. Però en realitat, es tracta d’una assignatura que, si bé és cert que no té el caire pràctic que tendria un manual de Photoshop, en realitat el que pretén és proporcionar als estudiants de Multimèdia les eines per investigar, treballar i justificar els fonaments teòrics que donen suport a les creacions multimèdia.

Per aquelles persones que habitualment realitzen una autoanàlisi de la seva feina, intentant treure sempre el màxim de cada treball, aquesta assignatura ens ensenya la importància del que vertaderament significa el terme “multimèdia” i en què les creacions realitzades sota aquesta denominació es diferencien de les realitzades en els mitjans tradicionals. Els mitjans com el cinema, la premsa escrita, la televisió… fan servir pràcticament les mateixes eines que aprenem a fer servir en el nostre Grau: editors d’imatge, de so, de vídeo, etc. però la creació multimèdia va més enllà de l’ús de determinades eines digitals. Ja bé a l’inici del Grau, a l’assignatura Fonaments i Evolució del Multimèdia, vàrem estudiar a Manovich, un dels grans teòrics del camp, i en ara tornem a reflexionar sobre el que signifiquen els mitjans interactius encara que en aquesta ocasió ho fem des del punt de vista de Javier Echevarría i les seves aportacions sobre el tercer entorn.

En resum, molta feina a fer i molt variada: reflexió, investigació, diari de recerca i posada en pràctica mitjançant la realització d’un prototip d’una plataforma interactiva.

Leave a Reply